top of page

סדי לילה והתקנים דנטליים

מהו סד לילה?

סד לילה (המוכר באנגלית כ- Occlusal Splint, Mouth Guard או Night Guard) הוא התקן דנטלי נשלף, המורכב על אחת הלסתות בזמן השינה, ותפקידו להגן על מערכת הלעיסה מפני כוחות מוגזמים, המופעלים על-ידה במהלך השינה. במקרים מסוימים ניתן להרכיבו גם למשך מספר שעות במהלך היום.

 

התפקוד הטבעי של מערכת הלעיסה כולל תנועות פה, שמטרתן  נגיסה, לעיסה, בליעה, דיבור וכדומה. עד 80% מהאוכלוסייה מבצעים גם פעילות פארא-פונקציונאלית יומית / לילית של מערכת הלעיסה. פעילות פארא-פונקציונאלית כוללת מגוון של תנועות חסרות מטרה תפקודית, כגון: הידוק שיניים ולסתות (clenching), חריקת שיניים (bruxing / bruxism), כיווץ של שרירי הלעיסה ללא מגע בין שיניים נגדיות (bracing) וכדומה. לעיתים פעילות מעין זו מבוצעת במהלך היום עם/ללא מודעות של האדם, ולעיתים – מבוצעת מתוך שינה (באופן לא רצוני ולא מודע כמובן). לרוב הידוק / חריקת שיניים ליליים מתבצעים רק בחלקים מסוימים מהלילה, ולא למשך כל זמן השינה, ולכן לעיתים בני המשפחה מתקשים לזהות את התופעה.

לא כל אדם, המהדק או חורק שיניים בשינה, חייב להרכיב סד לילה. כל עוד מדובר בתנועות קלות ובתדירות נמוכה, אין בכך כדי לגרום נזק. אולם כשחריקת השיניים כרוכה בתנועות נמרצות ובתדירות גבוהה, עלולים להופיע סימפטומים שונים. לרוב, סד לילה יומלץ לאנשים הסובלים מפגיעה כלשהי במערכת הלעיסה, הכוללת את מפרקי הלסת, שרירי הלעיסה ומערכת השיניים (המשנן).

יש מצבים שונים, שבהם מומחה לרפואת הפה או רופא שיניים ימליצו על הרכבת סד לילה:

  1. אנשים הסובלים מכאבים בשרירי הלעיסה, כאבי ראש באזור הרקות (בעיקר ביקיצה), היתפסות חוזרת של שרירי הלעיסה, כאבים בלעיסה מאומצת ועוד.

  2. אנשים הסובלים מהפרעות תפקודיות של מפרקי הלסת, כגון: כאבים ממושכים או כרוניים באזור מפרקי הלסת או האוזניים, קליקים/רעשי חריקה במפרקי הלסת וקושי בלעיסה, קושי או הגבלה בפתיחת הפה (בעיקר ביקיצה), נעילת לסת וכדומה.

  3. אנשים הסובלים מחריקת שיניים לילית, הגורמת לנזק למשנן, כגון: התקצרות הדרגתית של כותרות השיניים, סדקים או שברים בשכבת האמייל המצפה את כותרות השיניים, שברים בשחזורים ("סתימות") או כתרים, סדקים בשורשי השיניים, כישלון שתלים, אבפרקציות (שקעים בצורת קערית או חריץ משולש, המתפתחים בצווארי השיניים בקרבת החניכיים), רגישות לגירוי תרמי (קר/חם) ועוד.

  4. אנשים הסובלים מפגיעה ברקמות הרכות של חלל הפה משנית להידוק / חריקת שיניים או דחיקת לשון בשינה, כגון: נשיכות חוזרות של פנים הלחי והשפתיים, פציעה כרונית של שולי הלשון, צריבה כרונית בקצה הלשון ועוד.

  5. אנשים הסובלים מנחירות או הפסקות נשימה בשינה (אז מותאם התקן דנטלי ייחודי, השונה מסד לילה רגיל אשר מיועד למניעת שחיקת שיניים).


קיימים סוגים שונים של סדי לילה והתקנים דנטליים, שלכל אחד מטרות טיפוליות משלו, יתרונות וחסרונות. לכל מטופל יומלץ על הסד המתאים לו ביותר לאחר הערכת מצבו הרפואי וביצוע בדיקה מקיפה של מפרקי ועצמות הלסת, שרירי הלעיסה, השיניים, החניכיים וכל יתר רקמות חלל הפה.
 

סדי הלילה וההתקנים הדנטליים השונים כוללים:

סד לילה חרושתי – מוצר מדף אותו ניתן לרכוש בחנויות הפארם, העשוי מחומר תרמופלסטי רך, המותאם לפה לאחר חימומו.
יתרונותיו:

  •  עלות נמוכה

חסרונותיו:

  • מאחר והתאמתו לפה מבוצעת על-ידי המשתמש באופן עצמאי וללא פיקוח של רופא שיניים, עלולה להיווצר הפרעה סגרית, שעלולה להוביל להחמרה בכאבי השרירים ומפרקי הלסת, ובשימוש ממושך – אף לגרום לשינויים בלתי הפיכים במנשך.

  • הוא אינו ניתן לאיזון מבחינה סגרית

  • אינו עמיד לאורך זמן

  • יעילותו לא הוכחה מחקרית
     

סד לילה רך מותאם אישית – מגן שיניים העשוי מסיליקון גמיש. למעשה זוהי פלטה שקופה, המיוצרת במעבדת שיניים לאחר לקיחת מטבע של שיני המטופל על-ידי רופא השיניים. ניתן לייצר סדים רכים בעוביים שונים (לרוב 1-4 מ"מ), בהתאם לצרכי המטופל ומטרת הטיפול. לדוגמא: סד המיועד להלבנת שיניים יהיה לרוב דק מאוד על מנת לגרום לאי נוחות מינימלית של המטופל, בעוד שמגן שיניים לספורטאים יהיה עבה מאוד לצורך הגנה מפני חבלות. סד לילה רך המיועד להגנה על השיניים בשינה מפני נזקי הידוק / חריקה (כגון: שברים וסדקים בשיניים ובכתרים) יהיה לרוב בעובי 2-3 מ"מ על מנת להעניק הגנה מספקת מפני שחיקה מצד אחד, ומינימום הפרעה לנוחות השינה מצד שני.

יתרונותיו:

  • נוח וקל להסתגלות יחסית

  • מתאים בעיקר להגנה על השיניים של ספורטאים / אנשים המהדקים שיניים בשינה או חורקים בעוצמה נמוכה

  • יומלץ, לעיתים, למטופלים המתקשים להסתגל לסד האקרילי הקשיח או לבעלי מבנה לסתות ועמדת שיניים, שאינם מאפשרים התאמה מיטבית של סד קשיח

  • מבוצע בשתי פגישות קצרות - בראשונה נלקחים מטבעים של השיניים באמצעות חומר גמיש ; בשנייה הסד נמסר למטופל, לרוב ללא צורך בהתאמות מרובות

  • מאחר ואינו מצריך "זמן כיסא" ארוך, לרוב עלותו נמוכה יותר מעלות סד אקרילי קשיח

  • רופאי שיניים מסוימים מחזיקים במרפאתם את ציוד המעבדה הדרוש להכנת סד רך, ולכן יוכלו להציע אותו בעלות נמוכה יותר בהשוואה לרופאי שיניים הנעזרים בשירותיו של טכנאי שיניים מוסמך


חסרונותיו:

  • אינו ניתן לאיזון סגרי מדויק

  • בעל עמידות מופחתת לשחיקה מכנית בהשוואה לסד האקרילי הקשיח (כלומר, במטופלים החורקים את שיניהם בעוצמה ובתדירות גבוהה, הסד ילך ויישחק ולאחר תקופה קצרה ייתכן שיופיעו בו חורים או קרעים)

  • בעל יעילות מופחתת בהשוואה לסד האקרילי הקשיח (על-פי מחקרים מדעיים) בטיפול בכאבים בשרירי הלעיסה ומפרקי הלסת או הפרעות תפקודיות אחרות של מערכת הלעיסה

  • לא ניתן לשינוי או התאמה במידה וחל שינוי במבנה השיניים (כגון: בעקבות טיפול שיניים הכולל שחזורים גדולים, כתרים, גשרים, טיפול אורתודונטי וכדומה)
     

סד לילה קשיח מותאם אישית – מכונה גם סד סגרי מייצב (Stabilization Night Guard), ומותאם לרוב לפי עמדת הסגירה האנטומית של הלסתות. סד זה מיוצר מאקריל (סוג של פולימר) במעבדת שיניים לאחר לקיחת מטבע של שיני המטופל על-ידי רופא השיניים, ונמסר למטופל רק לאחר ביצוע איזון סגרי והתאמה קפדנית בפיו.

יתרונותיו:

  • הוכח מחקרית כיעיל מאוד בטיפול בכאבים בשרירי הלעיסה ומפרקי הלסת ובהפרעות תפקודיות אחרות של מערכת הלעיסה

  • ניתן לאיזון מדויק מבחינה סגרית ולכן אפקטיבי יותר

  • בעל עמידות גבוהה לשחיקה מכנית ולכן מתאים למטופלים החורקים את שיניהם בעוצמה ובתדירות גבוהה (לא נשחק בקלות כמו הסד הרך, עמיד לאורך זמן)

  • ניתן לשינוי או התאמה מחודשת במידה וחל שינוי במבנה השיניים (כגון: בעקבות טיפול שיניים הכולל שחזורים גדולים, כתרים, גשרים, טיפול אורתודונטי קל וכדומה)
     

חסרונותיו:

  • מעט קשה יותר להסתגלות בהשוואה לסד הרך (אם כי כאשר מבוצע כראוי על-ידי רופא שיניים המיומן לכך, רוב המטופלים מצליחים להסתגל תוך זמן קצר)

  • דורש "זמן כיסא" ארוך יותר בהשוואה לסד רך (מבוצע בשתי פגישות - בראשונה נלקחים מטבעים של השיניים באמצעות חומר גמיש, הנשלחים למעבדת שיניים ; בשנייה מבוצעים התאמה קפדנית ואיזון סגרי מדויק של הסד בפיו של המטופל טרם מסירתו) 

  • עלותו גבוהה יותר בהשוואה לסד לילה רך

 

סד לילה דו-שכבתי – התקן "ביניים" בין סד רך לקשיח ; מיוצר משכבה קשיחה כלפי חוץ עם ריפוד רך בפנים.

​יתרונותיו:

  • מתאים למטופלים הזקוקים לסד לילה קשיח, אך לא הצליחו להסתגל אליו וסובלים מרגישות רבה או תחושת לחץ על השיניים (למרות שחרור נקודות לחץ ואיזון סגר המבוצעים על-ידי רופא השיניים)

חסרונותיו:

  • טרם נבדקה מספיק יעילותו ; דרוש מחקר נוסף

  • פחות עמיד לאורך זמן בשל סיכון להיפרדות בין שתי השכבות

  • לא ניתן לשינוי או התאמה במידה וחל שינוי במבנה השיניים (כגון: בעקבות טיפול שיניים הכולל שחזורים גדולים, כתרים, גשרים, טיפול אורתודונטי וכדומה)

 

Nociceptive Trigeminal Inhibition Tension Suppression System  - סד לילה קטן, המורכב על השיניים הקדמיות בלבד (לרוב על 2 החותכות המרכזיות). הרכבת מכשיר ה- NTI גורמת להפרדה בין הלסתות ושחרור מגעים בין השיניים האחוריות, מה שאמור לסייע בהרפיית שרירי הלעיסה. הסד קיבל את אישור ה- FDA האמריקאי לטיפול מניעתי בכאב מיגרנוטי ולמניעת ברוקסיזם (חריקת שיניים) והפרעות במפרקי הלסת. קיימים סדי NTI חרושתיים (מוצר מדף מוכן מראש), שאינם מותאמים אישית למטופל, ולרוב משמשים כטיפול זמני (לצורך טיפול דחוף בכאבי ראש ופנים הנגרמים מברוקסיזם או במצב שהמטופל נמצא במהלך שיקום דנטלי ועדיין עם גשרים זמניים, למשל). לחילופין, ניתן להכין סדי NTI בהתאמה אישית.

יתרונותיו:​

  • אושר לטיפול מניעתי במיגרנות

  • מתאים למטופלים הזקוקים לסד לילה, אך סובלים מרפלקס הקאה מוגבר ומתקשים להסתגל לסד בגודל מלא (המכסה את כל קשת השיניים)

  • ניתן להתאמה בקלות יחסית

  • עלות נמוכה יחסית (במיוחד כשמדובר בסד NTI חרושתי ללא התאמה אישית)

חסרונותיו:

  • קיימים מחקרים מעטים יחסית אודות מידת יעילותו ומידת בטיחותו

  • בעת הרכבתו מופעל עומס רב על שתי השיניים הקדמיות, דבר העלול לגרום לפגיעה ברקמות התאחיזה ולניידות שלהן

  • קיימים דיווחים על שינויים במנשך והפרעות סגר (כגון: בקיעת יתר של השיניים האחוריות ופתיחת מרווח בין הלסתות באזור הקדמי) שהתפתחו בעקבות הרכבה ממושכת של סד NTI 

 

התקן דנטלי לטיפול בנחירות והפסקות נשימה בשינה – מוכר באנגלית כ- MAD=Mandibular Advancement Device או MAS=Mandibular Advancement Splint או  MRA=Mandibular Repositioning Appliance. זהו אביזר ייחודי, השונה בתכלית משאר סדי הלילה, המיועדים למניעת שחיקת שיניים או טיפול בכאבי פנים והפרעות במפרקי הלסת.

מטרתו של סד זה היא להפחית את עוצמת הנחירות המופקות במהלך שינה ולצמצם את מספר הפסקות הנשימה אצל אנשים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive Sleep Apnea). התקן נשלף זה בנוי משתי פלטות, אשר מותאמות אישית ללסתות של המטופל ומחוברות ביניהן באמצעות מנגנון, המאפשר קידום הדרגתי של הלסת התחתונה. הרכבת הסד בזמן השינה מונעת את צניחת בסיס הלשון אחורנית, אשר אחראית (במרבית המקרים) להיצרות דרכי האוויר בלוע בזמן השינה. היצרות זו גורמת להפרעה בזרימה החופשית של אוויר בעת נשימה, אשר מתבטאת ברעש חזק (נחירות) או אף בהפסקות נשימה בזמן השינה.

הרכבת ההתקן בזמן שינה גורמת להזזה קדימה של הלסת התחתונה ושל בסיס הלשון המחובר אליה, ועל-ידי כך מורחבים דרכי האוויר בלוע ומושגת זרימה חופשית יותר של אוויר פנימה והחוצה בזמן נשימה. כתוצאה מכך הנשימה שקטה יותר, עוצמת ותדירות הנחירות יורדות, חלה הפחתה במספר הפסקות הנשימה וחל שיפור ניכר באיכות השינה של המטופל.

קיימים סוגים שונים ויצרנים שונים של התקנים דנטליים למניעת נחירות ודום נשימה בשינה, ורובם מבוססים על אותו עיקרון פעולה של קידום הלסת התחתונה. הם נבדלים זה מזה בצורה, בעיצוב, במיקומו של המנגנון לקידום הלסת על גבי ההתקן וכדומה. חלקם נבדקו במחקרים רפואיים בלתי תלויים ואושרו על-ידי ה- FDA לטיפול בנחירות או בדום נשימה או בשניהם, אך קיימים בשוק גם התקנים דומים, שיעילותם ובטיחותם לא הוכחה. סוג ההתקן המומלץ לכל מטופל נקבע על-ידי רופא השיניים בהתאם למבנה הפנים, הלסת והשיניים של המטופל ומותאם לו אישית.

​יתרונותיו:

  • יעיל מאוד לטיפול בנחירות, שאינן מלוות בהפסקות נשימה בשינה

  • מהווה אלטרנטיבה יעילה למכשיר ה- CPAP עבור מטופלים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה בדרגת חומרה קלה עד בינונית

  • מהווה אלטרנטיבה עדיפה על חוסר טיפול עבור מטופלים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה בדרגת חומרה קשה, שלא הצליחו להסתגל למכשיר ה- CPAP

  • מידת ההירתמות להרכבת ההתקן ושביעות הרצון של המטופלים גבוהות בהשוואה לשימוש במכשיר ה- CPAP

  • פשוט ונוח יחסית להרכבה ולהסתגלות

חסרונותיו:

  • בעל יעילות נמוכה יותר בהשוואה למכשיר ה- CPAP בטיפול בדום נשימה חסימתי חמור

  • דורש מעקב סדיר של רופא השיניים בשל סיכון להתפתחות שינויים במנשך (בסגר)

  • התחלת השימוש בהתקן מלווה, לעיתים, בתופעות לוואי זמניות, כגון: רגישות באזור מפרקי הלסת, שרירי הלעיסה או השיניים, הפרשת רוק מוגברת, תחושה של שינוי במנשך ביקיצה (הרגשה שהשיניים לא נסגרות כראוי) החולפת לאחר לעיסה או ביצוע מספר תרגילים פשוטים

  • עלותו גבוהה בהשוואה לסד לילה רגיל המיועד למניעת שחיקת שיניים

התקן דנטלי לטיפול בנחירות
bottom of page